Snacka om månlandningen, penicillin eller vad som helst – i vår mening kan rockmusiken mäta sig med mänsklighetens största bedrifter alla dagar i veckan. Den här bloggen drivs med andra ord av en passion som har rötterna i en fascination som hängt med ända sedan barndomen. Som för så många andra, förmodar vi, väcktes vårt musikintresse av våra föräldrars musiklyssnande. Med tiden blomstrade fascinationen till något helt eget.

Musik är allt

När musiken är som bäst föder den ett intresse som letar sig bortom det rent musikaliska. För oss är musik inte bara tonerna som hörs på inspelningarna. Musik är också tidsmarkörer och sociala koder. Ur ett perspektiv är musik förstås fristående från dem som skapat den, det är i alla fall vår hållning. De bästa musikskaparna är genier, vissa av dem var dåliga människor. Ur ett annat perspektiv är det omöjligt att separera musiken från dem som skapade den och tiden musiken föddes ur.

Att verkligen gräva ner sig i musikvärlden kan därför vara ett sätt att inte bara hitta fantastisk musik utan också att nå nya insikter om världen som formade den. Låt oss ta ett uppenbart exempel. Lyssna först på en inspelning med bluesmusikern Robert Johnson från 1936. Sätt sedan på en låt av David Guetta från 2004. Vad är det du hör? När det gäller likheter så hör du musikalisk utveckling i rakt nedstigande led. Utan Johnson ingen Guetta. Men det handlar inte bara om det musikaliska. Du hör förstås också världar som befinner sig i två helt olika stadier av teknisk utveckling. Johnsons musik var produkten av en värld som var segregerad mellan vita och svarta, där inspelningstekniken var väldigt rudimentär och befann sig i en ekonomisk kris. Guettas musik å sin sida är klädd i nyanser av neon, elektrisk, dyr – produkten av en västvärld som under ungefär ett och ett halvt decennium präglats av ekonomiskt välstånd och politisk stabilitet.

Det finns alltså mycket att hitta i musiken för den som är villig att leta, och det är i det syftet vi driver den här bloggen. Hoppas du hittar något intressant bland våra artiklar. Du är välkommen att lämna feedback i våra kommentarsfält.