Rock från Sverige

Sverige är under stora delar av året ett kallt och mörkt land. Det är i och med det inte så överraskande att landet givit upphov till ett och annat kallt och mörkt band. Här ska vi därför ta en titt på några av de mest tongivande rockbanden från Sverige som debuterat under de senaste decennierna. Listan inkluderar allt från metal till glamrock och det mesta däremellan. Om det finns något som är sant om svensk musik, så är det att vi är duktiga på att uttrycka oss på flera olika sätt.

Några av de största namnen inom svensk rockmusik

Hellacopters

Hellacopters etablerade sig som en svensk hårdrocksinstitution under sin första period som aktivt band mellan 1994 till 2008. Vägen dit nådde de genom att vara fenomenalt duktiga på att förvalta det musikaliska arvet från band som MC5 och Stooges.

Europe

För många yngre lyssnare framstår Europe förmodligen som ett ”one hit

wonder”, såpass dominerande är låten ”The Final Countdown” i bandets karriär. Det är lätt att glömma bort att de hade flera hits: ”Rock the Night”, ”Carrie”, ”Cherokee” och många andra. Sammanlagt har Europe sålt fler än 25 miljoner skivor över hela världen. Det är få band som kan konkurrera med det, vare sig i Sverige eller internationellt.

Yngwie Malmsteen

Gitarristen Malmsteen har i viss mån förvandlats till ett skämt, mestadels på grund av hans egen oförmåga till självdistans. I och med att hans storhetsperiod är över sedan länge, är det lätt hänt att glömma av att han är en av Sveriges största rockexporter genom tiderna. Många skulle nog säga att han också är en av tidernas tekniskt mest begåvade gitarrister.

In Flames

Göteborgsbandet In Flames är ett av de mer äventyrliga banden inom skandinavisk metal. Sedan starten 1990 har de hunnit med mängder av musikaliska äventyr. De har till dags dato visat att de klarar av att hantera allt från melodisk metal till sludge-influerad musik präglad av Black Sabbath.

Hardcore Superstar

Hardcore Superstar är i någon mån rotade i samma musikaliska tradition som Hellacopters, fast de gjorde det till någonting glammigare. Förutom att vara ett av Sveriges mest framgångsrika hårdrocksband är de också noterbara för att sångaren delar namn med Jocke Berg i Kent.

Meshuggah

För breda musiklyssnare är Meshuggah förmodligen ett namn i periferin, man vet att de finns men inte exakt vad de gör. Faktum är dock att Meshuggah är att betrakta som ett av vårt lands största musikaliska innovatörer någonsin. Det har gett dem en lojal fanbase över hela världen och en långvarig karriär som vid det här laget sträcker sig över mer än 30 år.

Candlemass

Candlemass är precis som Meshuggah ett band som betraktas som viktiga inte bara för svensk metal utan över hela världen. Debutalbumet släpptes 1986 men de har fortsatt att skörda musikaliska framgångar sedan dess, både ur ett konstnärligt och kreativt perspektiv.