Stora rockturnéer

Varför inte ta en titt på några av tidernas största/bästa rockturnéer? Det finns gott om omtalade konserter genom musikhistorien. Att fundera över vilka som varit de bästa turnéerna är svårare. Hur bra ett rockband är kan ju variera från dag till dag. Det återstår då att klura över turnéer där artisterna befann sig i ett kreativt flow som tillät dem att hålla en hög nivå över ett halvår, eller ibland kanske till och med ett år, av i princip dagliga uppträdanden. Här följer några förslag på de bästa rockturnéerna någonsin.

Bob Dylan – Rolling Thunder Review (1975-1976)

När Bob Dylan skivdebuterade i början av 1960-talet var det nog inte många som trodde att han var en framtida Nobelpristagare. Själv började han redan tidigt i karriären tveka på om den akustiska folkmusik han slog igenom med skulle ge honom långvariga framgångar. Han började spela elektriskt, under protester från stora delar av hans politiskt medvetna publik, och har sedan dess följt sina egna musikaliska instinkter. Tiden då han gick från att spela akustiskt till elektriskt finns för övrigt väl dokumenterat av dokumentärfilmaren D.A. Pennebaker som nyligen gick bort. Dylans Rolling Thunder Review, en turné som startade 1975 kan i hög utsträckning ses som den gåtfulle artistens väg in i medelåldern. En turné som vi nu i backspegeln kan se stakade ut riktningen som resten av hans liv har tagit. Dylan har sedan 1975 i princip konstant befunnit sig på turné, med mixade resultat. Rolling Thunder Review var dock en rungande succé och inspelningar från turnén avslöjar att både han och hans band (bestående av en all-staruppsättning av musiker) spelade på toppen av sina förmågor.

Led Zeppelin – Turné i Nordamerika (1968-1969)

Led Zeppelin är idag kända som en av rockhistoriens giganter, plagiatörer och kreativa mästare. Zeppelins turné genom Nordamerika som inleddes under hösten 1968 måste beskrivas som en av de mest triumfatoriska någonsin. Bandet hade precis startat och knappt hunnit släppa sitt första album. Knappt någon i USA visste vilka de var. Under turnéns inledning agerade Zeppelin som förband åt ett flertal amerikanska akter, däribland Iron Butterfly, Vanilla Fudge och Country Joe & the Fish. Kommer du ihåg dem? En del av er som läser detta kanske gör det, men chansen är också ganska stor att du knappt hört talas om någon av dem. Det stod klart redan tidigt i Zeppelins karriär att de hade ”star power”. Turnén som startade med dem som förband förvandlades snart till en turné där de spelade som headliners. Alltihop kulminerade i en spelning i Boston där bandet, med endast ett album i bagaget, lyckades spela i smått otroliga 4 timmar.

Flaming Lips – sommarturné 2003

Flaming Lips spenderade det sena 80-talet och tidiga 90-talet som ett uppskattat indieband med hyggliga framgångar. Bandets största framgång under dess första era var förmodligen singeln ”She Don’t Use Jelly”. Därefter följde några år av sjunkande försäljningssiffror tills bandet återkom med triumfen som var albumet ”The Soft Bulletin” år 1999. Det albumet följdes upp av ännu ett fantastiskt album, ”Yoshimi Battles the Pink Robots”, 2002. Sommaren 2003 befann sig bandet alltså på toppen av sin kreativa och kommersiella förmågor. Förutsättningarna var därför perfekta för att ge sig ut på en av de mest surrealistiska turnéerna något band någonsin företaget sig. Sångaren Wayne Coyne tog under turnén för vana att crowdsurfa i en genomskinlig boll. Bandet öste konfetti över publiken och iscensatte lasershower. Allt sammantaget gjorde en konsert med Flaming Lips 2003 till en av de bästa konsertupplevelserna någonsin.

Rolling Stones – Turné i Nordamerika 1969

År 1969 var året då Rolling Stones slutligen kunde kalla sig själva för världens största band. I och med att The Beatles hade slutat låg nu världen för Stones fötter. Turnén som de genomförde i Nordamerika 1969 etablerade dem inte bara som världens bäst säljande konsertakt. Den skulle också komma att utgöra mallen för hur mängder av band efter dem skulle utforma sina turnéer. Allt från prissättning till försäljning av merchandise var något som andra band skulle ta efter. Många har sagt att Rolling Stones numera är mer av ett storföretag än ett band, och det var den här turnén som lade grunden för det. År 1969 hade de dock fortfarande några år kvar på sin kreativa kulmen.

Daft Punk – Alive Tour (2006-2007)

Det är på ett sätt helt otroligt att Daft Punk, som dels varit aktiva 27 år och dels är ett av världens mest framgångsrika band, endast har turnerat två gånger. Deras första världsturné 1997 var visserligen omtalad men ändå en tämligen småskalig affär. Den franska duon var vid den tidpunkten fortfarande mest en angelägenhet för de mest hippa musiklyssnarna. Hoppa fram till 2006 och situationen var en helt annan. Daft Punk hade då nått status som den elektroniska musikens största innovatörer. Många såg det som att de i princip på egen hand hade skapat inte bara en, men två musikaliska genrer: fransk house och EDM. Inte konstigt då att intresset för deras världsturné som inleddes 2006 var enormt. Med tanke på hur ovana de var vid att uppträda live vid det laget hade det kunnat sluta i ett fiasko. Sin vana trogen hade duon dock förberett sig minutiöst. På varje stopp på turnén levererade de ett fantastiskt tight och rörigt sett bestående av mixar av hit efter hit. Det bästa av allt är att turnén finns förevigad på ett album så vem som helst kan höra resultatet. Men Daft Punk gör väl dansmusik och inte rock tänker du? Lyssna på albumet Alive, om det inte är själfull rockmusik så vet vi inte vad som är det.